Hopp til hovedinnholdet

Filmfremkalling

  • tjeneste
Film til fremkalling hos Elite Foto

Hva er filmfremkalling

Fremkalling er den kjemiske prosessen hvor den (som oftest) brune filmen blir omgjort til bilder vi kan se med det blotte øyet. Hos oss er filmfremkallingen veldig automatisert ved at filmen mates inn i en maskin og kommer ferdig fremkalt ut på andre siden.

Fremkalling av bildene

Når selve filmen er ferdig fremkalt slik at man kan se bildene på den lange brune remsa må vi også fremkalle bildene på filmen. Bildene skannes og fargekorrigeres før bildene kommer ut av maskinen.

Filmfremkalling

Jeg har engangskamera/ 135 film – ønsker kun bilder

Fremkalling70,-
Ett sett bilder6,- pr. bilde
Flere sett bilder3,- pr. bilde

Jeg har engangskamera/ 135 film – ønsker kun digitale filer

Fremkalling og digitale filer 199,-

Jeg har engangskamera/ 135 film – ønsker bilder og digitale filer

Fremkalling 70,-
Ett sett bilder6,- pr bilde
Flere sett bilder3,- pr bilde
Digitalisering+79,-

Fremkalte negativer

Trendy med gammeldags foto

Butikkene har mange kunder innom som har tatt opp igjen analog foto. Engangskamera er populært, spesielt hos den yngre generasjonen. Vi ser at det også alltid går mye engangskamera til de store anledningene som fest, feiring og bryllup. De fleste butikker fremkaller analog film merket C-41.

Etterbestilling av bilder

Film som allerede er fremkalt kan leveres for å etterbestille nye kopier. Oftest blir det best resultat fra negativet i stedet for papirkopien.

Les mer om fremkalte negativer

Ord og uttrykk

35 mm

35 mm (eller 135-film) er betegnelsen på den vanligste filmtypen brukt i de fleste analoge kamera og engangskamera. «35 mm» kommer av at bredden på filmrullen er 35 mm, og lengden er på 24 eller 36 bilder. Engangskamera leveres med denne filmtypen, men normalt med 27 bilder.

120-film

120-film kalles også for mellomformatfilm, og har en bredde på 60 mm. Det var veldig populært blant annet. hos motefotografer tidligere, og er fortsatt i bruk hos entusiaster med mellomformatkamera.

APS-film

APS-film var et veldig populært format rundt årtusenskiftet hvor man selv kunne bestemme tre forskjellige utsnitt på bildet. APS var på mange måter teknisk bedre enn 135-film, men produseres ikke lenger i dag.

Tips: Hvis du finner noen APS-filmer liggende, men ikke vet om de er fremkalte, kan du sjekke de nummererte markeringene på siden! 1 – ubrukt film. 2 – det gjenstår bilder. 3 – alle bildene er tatt, men filmen er ikke fremkalt. 4 – filmen er fremkalt.

Filmene kan du levere hos din nærmeste Elite Foto-butikk , eller send navn og adresse til fotopose@elitefoto.no , så sender vi deg et par fotoposer du kan returnere filmene i.

APS filmrull

Kjemi og fremkalling

C-41 er betegnelsen på en vanligste fremkallingsprosessen for fargenegativfilm, som er den vanligste filmtypen.

E-6 er prosessen for lysbildefilm (også kalt DIAS eller positivfilm i motsetning til negativfilm). En kul fargeeffekt som var populær tidligere, kalles «cross processing» hvor man fremkaller positivfilm i negativkjemi og motsatt.

Sort-hvitt-film har mange forskjellige kjemityper med forskjellige egenskaper, og her er det oftest fotoentusiastene selv som fremkaller egne filmer slik de selv ønsker. OBS! En sort-hvitt-film kan ikke fremkalles i hverken C-41 eller E-6-kjemi.