Fremkall bilder på ekte fotopapir!

Når du bestiller bildene dine hos oss, kan du velge mellom størrelser fra 10×10 cm til 90×120 cm med ekspresslevering på de fleste størrelser.

Bestill nå
Prisliste over alle bildestørrelser

Vi tilbyr også andre bildeprodukter som retrobilder og bilderemse med skrivefelt og collage i mange størrelser hvis du ønsker å bruke flere motiver i samme ramme.

Hvilken størrelse skal jeg velge?

Albumbilder

10×15 er den tradisjonelle albumstørrelsen fra da man fotograferte med film i kamera. Digitale speilrefleks fotograferer også i samme format. De fleste digitale kompaktkamera og mobiltelefonen tar bilder som passer best i 10×13. Det kvadratiske formatet fra Instagram passer best i 10×10 mens mobilskjermbilder og bilder fra f.eks. Snapchat passer best til 10×18. Til forstørrelser er det også viktig at den digitale fila har stor nok oppløsning.

bilder i små størrelser med hvit kant

Forstørrelser

Vi bruker standard fotostørrelser som ikke er helt de samme som vanlige arkstørrelser. Har du en ramme i A4 (nøyaktige mål 21cm × 29,7cm) vil nærmeste fotostørrelse være 20×30. A5, som er halvparten av A4 (avrundet til 15×21), har nærmeste fotostørrelse 15×20. Fagbrev og diplomer er normalt i størrelsen A3 som er det dobbelte av A4. Her har vi rammer som passer nøyaktig i 30×42, mens nærmeste fotostørrelser er 30×40 og 30×45. Vanlig plakatstørrelse er 50×70.

Bestill nå

Oppløsning / Filformater / Fargerom

Oppløsning

Oppløsningen til et bilde sier hvor mange bildepunkter det finnes. En megapixel betyr en million piksler.

Hvis vi ser for oss fire kvadratiske fargete ark side om side hvor alle sidene er 5cm x 5cm, så får vi et bilde på 10cm x 10cm. Dette bildet er på fire piksler, og man kan tydelig se firkantene. Et bilde med 100 små firkanter lengde 1cm gir fortsatt et bilde i størrelse 10cm x 10cm og hundre piksler. Fordi man har flere og mindre firkanter vil detaljene i bildet bli mye bedre.

Jo flere piksler/bildepunkter (høyere oppløsning), jo bedre detaljer og skarphet. For å lage en stor forstørrelse er det derfor viktig med mange nok bildepunkter.

Filformater

JPG er en veldig vanlig bildetype som egner seg spesielt til fotografi, og det brukes i de fleste kamera. Bildene kan komprimeres for å ta mindre plass på minnekort/harddisk mot en lavere bildekvalitet.

RAW-format er det ukomprimerte råmaterialet som lagres via bildesensoren, og brukes mest av profesjonelle og entusiaster med systemkamera. Disse filene tar generelt stor plass, men inneholder mye bildeinformasjon og er gode å redigere.

PNG-formatet brukes ofte til grafikk, og er normalt det skjermbilder blir lagret som.

GIF-formatet var tidligere brukt til grafikk, men brukes i dag mest som animasjoner i kommentarfelt i sosiale medier.

Fargerom

Et friskt øye kan se alle regnbuens farger uten å tenke så mye over det. Dataskjermer, digitale kamera, printere o.l. har litt vanskeligere for å forklare for hverandre hvilke nyanser av fargene dataene i filen representerer. Derfor bruker man det vi kaller fargerom som er matematiske modeller for hvordan man definerer nyansene.

sRGB er det fargerommet som er mest vanlig hos vanlige forbrukere, og det er også det fargerommet det meste av vårt produksjonsutstyr bruker. Er du usikker på hva ditt kamera bruker, er det sannsynligvis dette.

Finn din butikk