Slik tar du bedre bilder med mobilen
Ingen er født flinke fotografer, men som med alle andre ting kan man øve på å bli bedre. Mobiltelefonen har blitt det viktigste fotoapparatet for de fleste. Du har den med deg overalt, og den er enkel å bruke. Her deler vi noen tips og triks for hvordan du kan ta bedre bilder med mobilen.
- guide
Lyssetting
Ordet «fotografi» kommer fra gresk og betyr «å tegne med lys». Pent lys er viktig for å få et pent bilde.
Reflektor
Jo større lyskilden er, desto mykere skygger får du. Et skylag på himmelen er med på å spre solstrålene slik at hele himmelen blir en slags lyskilde. Dagslys fra et stort stuevindu fungerer også som en stor lyskilde, og gir en pent og mykt lys.
Unngå ledblitzen på kameraet og direkte sollys. Gå heller i skyggen!
Blitzen fra mobilen gir et veldig direkte og flatt lys rett forfra, mens et lys som kommer litt fra siden gjør at formen og strukturen i ansiktet/motivet vises mye bedre. En lav sol i horisonten rett bak modellen kan gi en flott glød rundt håret på modellen. En lommelykt som lyser opp fra under haka gir en helt annen effekt. Lek og lær!
Tips: Den nederlandske maleren Rembrandt brukte ofte en spesiell lyssetting som har blitt populært i fotografiens verden, og er kalt Rembrandt lighting. Sammenligne med den litt mer motete butterfly lighting.
En enkel måte å lyse opp mørke skygger i et ansikt på, er å reflektere lys. En reflektor kan være noe så enkelt som en hvit t-skjorte, et A4-ark eller rett og slett din egen håndflate. Prøv selv i et mørkt soverom hvor en nattbordslampe lyser opp fra den ene siden, og du holder et ark på motsatt side. Beveg arket litt fram og tilbake for å se hvordan lyset forandrer seg.
Komposisjon
Komposisjon handler om å skape en slags balanse i bildene. Det finnes ingen direkte fasit, men mange gode huskeregler.
Tredjedelsregelen
Del bildet opp i ni like store deler ved å trekke to loddrette og to vannrette linjer gjennom bildet. Det du ønsker å fremheve i bildet bør ligge enten langs med linjene eller i krysningspunktene.
Det gyldne snitt minner litt om tredjedelsregelen, men er litt mer matematisk tilnærmet. Det kan virke ganske avansert når man studerer det, men virker veldig naturlig når vi ikke tenker over det. Uten å gå noe særlig inn på det anbefaler vi heller at du googler the golden ratio in nature.
Symmetri
Symmetri er et enkelt og effektivt virkemiddel for å komponere bildene dine. På bildet av kjæresteparet er motivet i midten av bildet med like mengder «luft» på hver sin side.
Hvis vi samtidig tenker på tredjedelsregelen ser vi at kysset på panna faller ca. på den øverste horisontale streken.
Negativt rom/minimalisme
Negativt rom er området rundt motivet i bildet. Bruken av dette rommet er med på å sette stemningen i bildet, og kan endre oppfatningen betrakteren har av motivet. Bruk av mye tomrom rundt motivet gir en følesle av minimalisme og renhet, og er med på å gi et slags «pusterom» for motivet. Bli kvitt forstyrrende elementer slik at foluspunktet får oppmerksomheten.
I landskapsbilder bør horisonten alltid være helt rett.
Mobilapplikasjoner
De fleste nye mobiltelefonene leveres ferdig med en avansert kamera-applikasjon, men det finnes også mange andre varianter for de kreative og de som vil dele bildene sine på sosiale medier.
instagram er en av de mest populære tjenstene på sosiale medier med over én milliard brukere (2018). Her kan du fotografere og legge på filter og enkel redigering før du publiserer bildene dine.
Snapchat
Snapchat ble opprinnelig laget som en meldingstjeneste hvor du sender bilder i stedet for ren tekst. Her har du mange morsomme ansiktsfilter som kan gjøre portretter veldig festlige!
VSCO
VSCO er en nøktern utgave av instagram hvor det kreative er i fokus, og du slipper jaget etter å få mest mulig likes og følgere. Gratisutgaven har mange filtere du kan justere for å få det utseendet du ønsker.
Lightroom
Programvaregiganten Adobe har også en mobilapp med mange redigeringsmuligheter for den kreative mobilfotografen. Men skal du bruke de mest avanserte verktøyene, bør du kanskje investere i den betalte utgaven.
Lær av andre
Internett er full av flinke fotografer og inspirasjon for å hjelpe deg å ta bedre bilder med mobilen. Når du har lekt litt på egenhånd kan det være greit å slappe av med litt skjermtid og lære av andre.
NRK
NRK sendte i 2015 en liten miniserie på åtte episoder der seks deltakere konkurrerer om å ta de beste mobilbildene samtidig som de får hjelp fra noen av norges fremste profesjonelle fotografer.
SVT
Sveriges Television sendte for noen år siden en sjarmerende TV-serie som het Alle är fotografer, hvor to kompiser utfordrer hverandre til å ta det perfekte bildet i forskjellige kategorier, og på veien får de gode tips og god hjelp fra profesjonelle fotografer. Serien går ikke lenger hos SVT, men finnes på YouTube.
YouTube-kanalen DigitalRev har en morsom serie hvor profesjonelle fotografer utfordres til å bruke barneleker som lego-kamera for å ta gode bilder. Spennende og lærerikt å se hvordan de løser oppgavene.