Filmfremkalling

Ja, vi fremkaller fortsatt bilder fra gamle filmer og engangskamera! Lever filmene hos din nærmeste butikk, så vil du få god hjelp der. Bor du langt unna kan vi sende deg en god gammeldags fotopose du kan returnere filmene dine i.

Fremkalling er den kjemiske prosessen hvor den (som oftest) brune filmen blir omgjort til bilder vi kan se med det blotte øyet. Hos oss er filmfremkallingen veldig automatisert ved at filmen mates inn i en maskin og kommer ferdig fremkalt ut på andre siden.

Når selve filmen er ferdig fremkalt slik at man kan se bildene på den lange brune remsa må vi også fremkalle bildene på filmen. Bildene scannes og fargekorrigeres før bildene kommer ut av maskinen. De fleste av våre butikker benytter seg av gode gammeldagse fremkallere (våtlab) hvor laserlys eksponerer lyssensitivt fotopapir som så går gjennom flere kjemibad (mye likt prosessen ved filmfremkalling) før bildene kommer ut av maskinen. Ved utskifting og oppgradering av utstyr velger noen å bytte til en såkalt “tørrlab” som er en avansert fotoprinter med blekk på fotopapir, og som også er mer miljøvennlig da den ikke bruker kjemikalier i prosessen.

Film som allerede er fremkalt kan leveres for å etterbestille nye kopier. Oftest blir det best resultat fra negativet i stedet for papirkopien.

Ord og uttrykk

35mm

35mm fargenegativfilm

35mm (eller 135-film) er betegnelsen på den vanligste filmtypen brukt i de fleste analoge kamera og engangskamera. “35mm” kommer av at bredden på filmrullen er 35mm, og lengden er på 24 eller 36 bilder. Engangskamera leveres med denne filmtypen, men normalt med 27 bilder.

120-film

120-film kalles også for mellomformatfilm, og har en bredde på 60mm. Det var veldig populært bl.a. hos motefotografer tidligere, og er fortsatt i bruk hos entusiaster med mellomformatkamera.

APS-film

APS-filmkassett

APS-film var et veldig populært format rundt årtusenskiftet hvor man selv kunne bestemme tre forskjellige utsnitt på bildet. APS var på mange måter teknisk bedre enn 135-film, men produseres ikke lenger i dag.

Tips: Hvis du finner noen APS-filmer liggende, men ikke vet om de er fremkalte, kan du sjekke de nummererte markeringene på siden! 1 – ubrukt film. 2 – det gjenstår bilder. 3 – alle bildene er tatt, men filmen er ikke fremkalt. 4 – filmen er fremkalt.

Filmene kan du levere hos din nærmeste Elite Foto-butikk, eller send navn og adresse til fotopose@elitefoto.no, så sender vi deg et par fotoposer du kan returnere filmene i.

Kjemi og fremkalling

C-41 er betegnelsen på en vanligste fremkallingsprosessen for fargenegativfilm, som er den vanligste filmtypen.

E-6 er prosessen for lysbildefilm (også kalt DIAS eller positivfilm i motsetning til negativfilm). En kul fargeeffekt som var populær tidligere, kalles “cross processing” hvor man fremkaller positivfilm i negativkjemi og motsatt.

Sort-/hvittfilm har mange forskjellige kjemityper med forskjellige egenskaper, og her er det oftest fotoentusiastene selv som fremkaller egne filmer slik de selv ønsker. OBS! En sort-/hvitfilm kan ikke fremkalles i hverken C-41 eller E-6-kjemi.