Reproduksjon – Retusjering

Lange tradisjoner

Selv om mange bare ønsker en ny kopi av et bilde de allerede har på fotopapir, så har vi også muligheten til å retusjere og rette opp i skader i bildet. Retusjering av foto er like gammelt som fotografifaget selv. Gamle kunstverk må ofte restaureres, men vi jobber med en digital kopi av fotografiet ditt slik at du får orginalen tilbake nøyaktig slik du leverte den.

Det finnes mange skoesker og gamle album fylt med minner, noen man gjerne skulle dele med andre familiemedlemmer eller kanskje forstørre opp og henge på egen vegg. Dessverre markerer tiden sin tilstedeværelse ved å legge igjen riper, flekker og grisete fingeravtrykk på gamle fotografier, eller kanskje fuktskade har klistret bildet fast til glasset i ramma. Vi kan lage nye kopier av dine gamle fotografier, og vi hjelper deg gjerne med å restaurere gamle skader!

Tidkrevende

Retusjering er pirkearbeid og kan ta litt tid avhengig av skadeomfanget og hva du ønsker reparert. Ta kontakt med din lokale butikk for å få en vurdering våre dyktige ansatte.

Eksempler på retusjering

Restaurering av gammelt foto

Et gammelt sorthvitt-bilde som har revna på midten “limes sammen” og forstørres.

Flekker og skrapemerker på bakgrunnen er forholdsvis enkelt å fjerne, men det krever litt mer arbeid i områder med mange detaljer.

Små bilder som skal forstørres bør skarpes opp. Jo mer man forstørrer et bilde, jo mindre skarpt vil det oppleves på nært hold.

Oppskarping skjer ved at man øker kontrastene der det allerede er synlige overganger mellom mørke og lyse felt. Det
er en enkel operasjon i et bildebehandlingsprogram som Photoshop, men det er viktig å ikke overdrive effekten da det vil se kunstig ut.

Gamle fargebilder vil i mange tilfeller falme og få et varmt gul- eller rødskjær, og kan korrigeres ved å øke mengden blå eller turkis (som er fargene på motsatt side av gult og rødt i en fargesirkel).