Hvordan lages fotointeriør | Elite foto
Elite Foto

Hvordan lages egentlig fotointeriør?

_CK_4874

Tekst: SARA STRØMME

Har du noensinne lurt på hva som skjer etter du har lagt et fotointeriør i handlekurven og trykket på bestill?

Lages for hånd av rammemakere

På toppen av en ås i Buskerud, med fantastisk utsikt over Oslofjorden, ligger Taberna rammeverksted. Det er her alt av Elite Fotos fotointeriør og spesialrammer lages for hånd av erfarne rammemakere. I en stor hall, som fungerer som både lager og verksted,er det hurtig aktivitet. En taktfast susing kan høres fra et av hjørnene der det står en stor maskin som spruter blekk ned på en aluminiumsplate. En av Tabernas rammemakere, Matt, følger nøye med mens bildet sakte men sikkert kommer til syne. Han har jobbet med å lage fotointeriør på Taberna rammeverksted i åtte år. Det er ikke bare trykk på aluminium han lager; hos Matt får MDF, akrylglass, familieplanlegger og dørskilt nytt livmed kundenes egne bilder.

_CK_5080

Alt skal klaffe

Prosessen i seg selv høres kanskje ganske enkel og rett frem ut; kort tid etter at du har bestilt et bilde på fotointeriør, tikker bestillingen inn i systemet og dukker opp på datamaskinen til Matt. Han åpner så bildefilen i et program og legger materialet det skal trykkes på i en stor maskin, som trykker bildet og gir et fiks ferdig fotointeriør. Enkelt, ikke sant? Vel, det er ikke fullt så lett. Det krever stor presisjon for at resultatet skal holde høy kvalitet. Bildefilen må stilles inn på størrelse og fargeprofil så det blir riktig i forhold til hvilket materiale bildet skal trykkes på, og gjengi fargen i originalbildet på best mulig måte. Platen bildet skal trykkes på blir lagt på et vakuumbord og suges fast i spesialprinteren fra Fujifilm. I tillegg sprayes platen med et antistatisk middel, så man er helt sikret at hver dråpe med farge havner rett.

_CK_5057

“Nå blir dere snart vitne til en yrkeshemmelighet

Kjetil, Taberna ramme

Spesialbrettede hjørner

I motsatt ende av hallen står Philip og strammer et lerretsbilde rundt en blindramme. Med vante fingre skyter han inn stifter som fester bildet til rammen. Selve lerretsduken blir først printet ut på en storformat-printer, før den så blir montert på blindrammen for hånd. Nå blir dere snart vitne til en yrkeshemmelighet humrer Kjetil, daglig leder i Taberna ramme. Det er hjørnene på lerretene han snakker om. Over tid har Tabernas rammemakere utviklet en brettemetode som gjør at lerretsduken ligger helt flatt inntil rammen, selv i hjørnene. Philip bretter raskt de fire hjørnene, og da han er ferdig spenner han fast en vaier for oppheng på baksiden. Lerretet pakkes så møysommelig inn i plast, og er dermed klar for å sendes til kunden.

 

 

 

PRODUKTER
Papirbilder
Kort
Kalender
Fotobok
Fotointeriør
Fotogaver

 

 

KUNDESERVICE
Om oss
Ofte stilte spørsmål
Butikker
Kontakt oss
Kjøpsvilkår

 

 

 

 

LOGG INN

 

OM INFORMASJONS-KAPSLER (COOKIES)

 

OM PERSONVERN

  

 

Facebook Youtube Pinterest