Ventetiden er over – “Fødebilen” er klar for avgang

Eva Rose med fødebilen

I dag setter “Fødebilen” fart. I ti uker skal Eva Rose reise Norge rundt i en bobil, for å gi bort fotografier til 70 fødesteder og helsestasjoner, ta tempen på fødselsomsorgen og vise vårt langstrakte land fra sitt vakreste.  

Tekst: Trine Dahlman Foto: Sara Rose

TURNEEN STARTER I OSLO, 3. APRIL

Den første uken skal hun innom flere sykehus og helsestasjoner i Oslo og Akershus, Østfold og Buskerud. Deretter skal hun kjøre fylke for fylke, før hun avslutter turen i Tønsberg, rundt den 15. juni.

Fotografiene bidro til bedre fødsler

Eva, som har fotografert fødsler i 20 år, fikk ideen til Norge rundt-turen, etter en fødselsutstilling hun holdt i Oslo Rådhus i 2014. Hun ønsket ikke en salgsutstilling, og donerte bildene til fødeavdelingen på Bærum sykehus.

– Kvinner som fødte på Bærum sykehus fortalte meg at fotografiene motiverte og bidro til bedre fødsler. Jordmødre fortalte meg at fotografiene hjalp mot fødselsangst. Tilbakemeldingene motiverte meg til å ville dekorere flere fødesteder, forteller Eva. Hun la ut en melding på Facebook hvor hun spurte om andre ønsket pynt til veggene sine. Responsen var overveldende. Turen, som var ment å vare i tre uker, ble utvidet til 10 uker.

Elite Foto sponser meg med 1000 fotografier, og Askjems og Knaus sponser meg med en splitter ny bobil. Uten dem ville jeg ikke ha fått det til. Jeg er evig takknemlig. Nå har jeg leid ut leiligheten min og jeg ser frem til å kombinere det jeg elsker mest av alt: Fødsler og camping.

Eva Rose henger opp bilder på fødeavdelinger
Eva Rose og Fødebilen

– Jeg har hatt min første natt i mitt nye, vakre hjem på hjul og sovet kjempegodt. Endelig er jeg på plass, akkurat der jeg skal være, sier Eva og smiler bredt. Etter seks måneder med intens planlegging, kan hun nesten ikke tro at dagen er kommet for å starte sitt trillende kunnskapsprosjekt om fødsler. Hun har leid ut leiligheten sin og flyttet inn i «Fødebilen».

– Ventetiden er over. Jeg er klar.

Eva Rose

Nybakt far - Eva Rose

En hjertesak

Å spre informasjon og glede rundt fødsler, er blitt en hjertesak for fotografen.

– Det foregår en stor debatt om fødselsomsorgen i Norge. Vi har mangel på jordmødre i kommunene, fødesteder blir lagt ned, vi har økning i transportfødsler og kvinner skal bli kastet ut av sykehus i ekspressfart etter fødsel. I følge forskning, er det feil vei å gå. I tillegg hører jeg ofte at gravide blir fortalt skrekkhistorier om fødsler, og like ofte hører jeg kvinner frykter det som kan bli deres beste opplevelse noen sinne, sier Rose. På sin Norge rundt-tur har hun invitert mange med interesse for fødsler og natur til en kaffekopp og prat i «Fødebilen».

I etterkant av utstilling i Oslo Rådhus, lagde Eva dokumentarserien «Fødselsfotografen». Det første året hadde 650 000 sett dokumentaren. I november 2017 ga hun ut boka «Fødsel»  med sin journalistvenninne, Trine Dahlman. Her deler forskere, jordmødre, leger, doulaer og mødre sin kunnskap og erfaring om fødsler, for å hjelpe kvinner med å ta de beste valgene for seg og sitt barn når de planlegger sin fødsel.

Følg Eva på reisen

Eva vil dele turen med «Fødebilen» på sosiale medier. Følg henne på Snapchat (logwa), Instagram og Facebook.

Instagram did not return a 200.