Fødselsfotografen pynter opp fødeavdelingene

Fødselsfotografen Eva Rose på turné

Sammen med Elite Foto dekorerer Eva Rose landets fødeavdelinger med bildene sine. Jordmor Gry Molvær, Eva Rose og Kristine Lindstrøm fra Elite Foto (Foto: Sara Rose)

Etter 18 år som fødselsfotograf, var det én ting som sto klart for Eva Rose; livets mest fantastiske øyeblikk skjer i utrolig triste omgivelser. Hun bestemte seg dermed for å gjøre noe med det. Nå dekorerer hun landets fødeavdelinger med bildene sine.

 Så søsteren bli født

Eva Rose er tredjegenerasjons fotograf, og fascinasjonen for fødsler startet da hun som syvåring var vitne at søsteren ble født hjemme på Remøya på Sunnmøre.

Da hun tolv år senere var ferdig utdannet fotograf og fikk spørsmål fra redaktøren i bladet “Gravid” om hun kunne tenke seg å fotografere fødsler, kom svaret med én gang; ja! “Det var som julaften og bursdag på samme gang, det var det beste spørsmålet jeg kunne fått” sier Eva.

Siden det har hun fotografert nesten hundre fødsler, både for magasiner og privatpersoner.

Fødselsfotografen, Eva Rose

“Det var som julaften og bursdag på samme gang, det var det beste spørsmålet jeg kunne fått”

Eva Rose

BILDER SOM RØRER Eva foreviger det vakre ved en fødsel i sorthvitt. (Foto: Eva Rose)

Fødselsfotografen, Eva Rose
Fødselsfotografen, Eva Rose
 Piffer opp fødeavdeling

Etterhvert som årene gikk, fikk bildene hennes mer oppmerksomhet og flere privatpersoner kontaktet henne for oppdrag. I 2014 hadde hun utstillingen “Mirakler” i Oslo rådhus. Eva ville veldig gjerne vise at man kan ta fine bilder av fødsler, og dette var første gang noen gjennomførte en utstilling med fødselsbilder. Folk i alle aldre kom innom og lo, gråt, ble overrasket og noen rynket også litt på nesen. Det var ikke en salgsutstilling, noe som gjorde at Eva satt igjen med mange bilder som hun ikke visste hva hun skulle gjøre med.

Etter en stund kom hun på ideén; hvorfor ikke gi de bort til en fødeavdeling? Valget falt raskt på Bærum sykehus, hvor Eva har fotografert mange fødsler og som i tillegg hadde vært naboen hennes i mange år.

“De fleste fødestuer er veldig sterile og har gamle, triste malerier av natur og klovner på veggene, og står absolutt ikke i stil til det som faktisk skjer der inne”

 Bilder som treffer oss i hjertet

Hun bestemte seg så for at dette ville hun gjøre på flere sykehus, og kontaktet Elite Foto for et samarbeid. “Forespørselen traff oss rett i hjertet. Vi er opptatt av at livets viktigste øyeblikk skal tas vare på og at bildene skal opp på veggen. Vi lager alle bilder på ekte fotopapir som gjør at kvaliteten holder i generasjoner. Bildene må være like fine når barna blir voksne. Det er en koselig tanke at noen av barna kan se igjen bilder av seg selv på fødeavdelingen når de selv blir foreldre. ” sier Kristine Lindstrøm, markedskoordinator i Elite Foto, som forteller at lokale Elite Foto-butikker vil gi bort bilder, rammer og fotointeriør til de fødeavdelingene Eva Rose donerer bildene sine til.

Motivere og glede kommende foreldre

Etter at bildene ble hengt opp på fødeavdelingen, kunne glade jordmødre fortelle Eva om hvordan stemningen hadde blitt lettere. “Jeg håper mine bilder kan hjelpe kommende mødre og fedre som går rundt i gangene på fødeavdelingen og gruer seg. De kan se på bildene hvilket mirakel en fødsel er, og at med én gang barnet har kommet ut, er det verdt det” sier Eva.

I 2017 skal Eva Rose fortsette å reise rundt i landet til forskjellige sykehus og henge opp bildene sine. Kristine Lindstrøm i Elite Foto, gleder seg til å se resultatene. “Det er utrolig gøy å få være med på dette. Eva Roses bilder berører noe i alle som ser dem. Gjennom disse bildene ser man virkelig de fantastiske øyeblikkene. Det er slike øyeblikk vi i Elite Foto er opptatt av å ta vare på”. Mange kvinner sliter med fødselsangst. Eva har fått erfare at bildene kan bidra til mindre frykt og masse motivasjon!

Dokumentar og bok

Eva Rose vil være høyaktuell i år, med dokumentarserien Fødselsfotografen på Aftenposten TV. Hun jobber også med en bok “Fødsel” som lanseres høsten 2017.